Toz patlamaları proses endüstrilerinde sık görülen ve yıkıcı etkisi olan kazalardır. İkincil patlamalar ise en şiddetli olanlarıdır. İlk patlamada oluşan basınç dalgaları tesisin farklı yerlerindeki toz tabakalarını kaldırarak yanıcı toz-hava bulutu meydana getirir. Hemen sonrasında ilk patlamanın alevleri bu toz bulutunu tutuşturur ve daha büyük bir patlama meydana gelir. İkincil patlamanın sonuçları feci olabilir. Gerekli önlemler önceden alınmadığı takdirde çok küçük bir ilk patlama dahi çok hızlı bir şekilde büyük bir ikincil patlamayı oluşturabilir.
İkincil patlamalara karşı hangi önlemleri alabiliriz ?
1.Patlama İzolasyonu
Patlama izolasyonunun amacı çevre ekipmanların patlamaya karşı korunması ve patlamanın yayılmasının önüne geçilmesidir.
İzolasyon neden bu kadar önemlidir ?
Uygulamada birçok ekipman, silo ve tanklar birbirlerine boru hatları, pnömatik taşıyıcılar, toz toplama yada havalandırma hatlarıyla bağlıdırlar. Eğer patlama oluşursa, alevler ve basınç dalgaları bu hatlar üzerinden tüm tesise yayılırlar. Sonuç olarak ardışık ikincil patlamalar oluşur ve hatta daha da büyük yıkıcı hasarlara sebep olabilir.
İzolasyon sistemleri patlamaların yayılması önler ve patlamanın hasarlarını minimize eder.
Çevre ekipmanlar için de en uygun korumayı sağlar.
Aktif ve pasif izolasyon sistemleri
İzolasyon sistemleri hem aktif hem de pasif olarak çalışabilir.
Pasif izolasyon sistemleri patlamanın etkisiyle birlikte basit bir şekilde çalışırlar. Yapısal dizaynları alev ve basınç dalgalarının yayılmasını önler.
Aktif sistemler detektör veya sensörler vasıtasıyla basınç artışını ya da alevleri algılar ve karşı önlemi harekete geçirir, örn. kesici vanalar
Farklı izolasyon tipleri
Patlama izolasyon sistemleri söndürme vanaları, tek yönlü klapeler veya vanalar gibi komponentleri kullanırlar. Kimyasal söndürme bariyerleri de patlama alevlerini kontrol altına almak için sıklıkla kullanılırlar. Vanalar ve söndürme bariyerleri komponentler arası izolasyonu her iki yönde de eş zamanlı olarak sağlayabilirler.
Detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız
- EXKOP®System– Alan tasarrufu sağlayan, çift yönlü izolasyon
- Q-Flap– Tek yönlü patlama vanalarıyla patlama izolasyonu
- VENTEX®– Patlama emniyet vanalarıyla izolasyon
2. Alevsiz Tahliye
Tahliye kanallarıyla patlama güvenliği: pahalı ve verimsiz
Durum tespiti: Bina içi ekipmanlar sadece patlama kapaklarıyla korunamazlar. Tahliyeyle birlikte ekipmandan çıkan tozlar ve alevler çalışan ve ekipman güvenliği için büyük bir tehlike oluştururlar. Tahliye edilen tozların oluşturacağı ikincil patlamalar buna sadece bir örnektir. Tahliye kanalları basınç dalgalarını ve alevleri bina dışına tahliyede sıklıkla kullanılırlar.
Problem: Bu çözüm prosesin optimize edildiği tesislere uygun değildir. Tahliye kanalı uzadıkça, hem kanalın kendisinin hem de tesisin dayanımın daha da yüksek olması gerekecektir. Bunun sebebi; patlamanın kaynağına olan mesafe arttıkça etki eden basıncın da aynı oranda artmasıdır.
Uygun maliyetli çözüm:
ALEVSİZ PATLAMA TAHLİYESİ
Alevsiz patlama tahliyesi esnasında alevler alev tutucunun ince gözenekli filtresinden geçerken hızlı ve efektif bir şekilde soğuyarak sönerler. Ekipmandan dışarıya ne alev ne de basınç dalgası çıkar. Böylece üretim tesisi optimum proses koşullarına göre dizayn edilebilir. Filtre dizaynı dışarıya hiçbir yanmış veya yanan parçacık çıkamayacağını garanti eder. Bu sayede sadece patlamanın hasarları önlenmiş olunmaz, aynı zamanda çalışanlar için de üst düzey bir koruma sağlanmış olur.
Alevsiz patlama tahliyesinin avantajları
Alevsiz bina içi tahliye ekipmanları, tahliye kanalları gibi pahalı ve karmaşık koruma sistemlerini tarihe karıştırıyor. Bu sayede işletmeler proseslerini güvenli bir şekilde optimize etmeye ve maksimum verimliliği elde etmeye odaklanabiliyorlar. Bu alevsiz ve tozsuz patlama tahliyesi yöntemi bina içi patlama tahliyelerinde en güvenli ve uygun maliyetli çözüm olmaktadır.
Detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız
- Q-Rohr®– Flameless explosion venting for dust and gas explosions
- Q-Box – Cost-effective indoor explosion venting for dust explosions